Széder tál és asztal - tételes lista

Minél közelebb van az első Széder este, annál könnyebb elveszteni a fejünket. Jól jön, ha nyomtatunk egy listát, hogy mi kell a Széder tálra, és mi a Széder asztalra, hogy semmi ne maradjon ki.

Széder tál:

  • csont (csirkenyak vagy szárny)
  • főtt tojás
  • keserű fű (avagy maror - frissen reszelt torma)
  • haroszesz (néhány recept itt, de nyugodtan keressünk google segítségével másikat, ha ezek nem tetszenek)
  • kárpász (keserű gyökerű zöldség, az én magyarországi zsinagógámban általában retek, de lehet hagyma vagy főtt krumpli is)
  • saláta
 Széder asztal megterítése:

  • 3 letakart macesz
  • Széder tál
  • teríték mindenki elé (lapos tányér, leveses tányér, evőeszközök, poharak, szalvéta)
  • Haggadah minden résztvevő számára
  • bor és/vagy szőlőlé (pészachi kóser - 4 pohárnyi fejenként + Élijáhu poharába)
  • tálkákban sós víz
  • extra maror (reszelt torma) és haroszesz a szendvicshez
  • extra kárpász a mártogatáshoz
  • extra tojás
  • extra macesz
  • Kiddush kupa a Szédert vezetőnek
  • boros poharak az est többi résztvevőjének
  • tálka a 10 csepp bornak, amit a csapásokkor kell kicsepegtetni a pohárból (de lehet az előttünk lévő tányérba is csepegtetni, ha nem bánjuk, hogy a majd bele kerülő étel kicsit átveszi az ízét)
  • Élijáhu pohara
  • Ha használunk, akkor párna a balra dőléshez
  • Ha a csapásokhoz készítettünk a gyerekeknek bábokat, akkor azok is kerüljenek az asztalra
  • Afikoman zsák, ha használunk, ha nem, akkor szalvéta, hogy abba tekerjük
  • Ajándékok az afikoman megtalálójának
  • Bármi egyéb, amit díszítéshez használunk (virág, béka bábu, béka alakú csokoládé, gyertya stb.)
  • Az ünnep bekíséréséhez meggyújtandó gyertyát is tehetjük az asztalra, ha akarjuk

Nincsenek megjegyzések: