Marokkói Rosh Hasana-i Receptek

Második receptcsokorként marokkói ízeket szeretnék megismertetni mindenkivel :) Szintén nem saját receptek.

Marokkói Hal

1 db kb. 1,25 kilós édesvízi hal kibelezve és középen kettévágva
1 nagy zöld vagy piros színű paprika
1-2 paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma
víz
0,75 teáskanál só
2 teáskanál sáfrány
3 evőkanál olaj

Alaposan mossuk és szátítsuk meg a halat. Vágjuk fel a paprikát és a paradicsomot, hámozzuk meg a fokhagymát és vágjuk félbe. Egy bográcsban fektessük egymásra a paprikát, paradicsomot, fokhagymát és a halszeleteket tegyük a tetejére. Öntsünk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Forraljuk fel majd adjuk hozzá a sót, sáfrányt és az olajat. Vegyük kisebbre a lángot és főzzük 40-50 percig. Hidegen és melegen is egyaránt finom.

6 főre elegendő adag.

Bárány Sárgabarackos-Gombás Szószban

Hozzávalók

2 kg bárányhús kockákra vágva
2 fej vöröshagyma kockára vágva
3 gerezd fokhagyma (egészben vagy átnyomva)
0,5 kiló szeletelt gomba
2/3 bögre sárgabarack-befőtt (1 bögre = 250g vagy ml)
1 bögre száraz vörösbor (1 bögre = 250g vagy ml)
0,5 bögre víz (1 bögre = 250g vagy ml)
0,25 teáskanál bors
2 babérlevél

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy tálban keverjük össze a zöldségeket, a sárgabarack befőttet, a folyékony hozzávalókat és a fűszereket. Tegyük a bárányt egy tepsibe és öntsük rá a keveréket. Süssük 2-2,5 órát. Sütés közben ellenőrizzük a húst, lehet, hogy meg kell keverni. Amikor elkészült hagyjuk kihűlni, s miután kihűlt, a húst pihentessük pár órát a hűtőben, de a legjobb egész éjszaka. Fél órával tálalás előtt tegyük vissza a húst a szószba, s egy 150 fokra előmelegített sütőben melegítsük 30 percet.

Töltött Édeskrumpli

Hozzávalók

3 nagyobb édeskrumpli
4 evőkanál margarine
0,25 bögre zúzott ananász (1 bögre = 250g vagy ml)
0,5 bögre barnacukor (1 bögre = 250g vagy ml)
ízlés szerint citromlé

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Vágjuk hosszában ketté az édeskrumplit és tegyük egy tepsire. Süssük kb. 1 órát, míg megpuhul. Kaparjuk ki a belsejét, a külsejét pedig hagyjuk a tepsin. A krumpli belsejét keverjük össze a többi hozzávalóval, s egy elektromos habverővel verjük habosra. Töltsük vissza a krumpli külsejébe és süssük kb. 10 percig, míg meg nem barnul.

6 főre elegendő.

Zöldbabos-Répás saláta

Hozzávalók

0,5 kg zöldbab
4 répa julienne-re vágva
2 evőkanál olaj
2 evőkanál borecet
0,5 teáskanál só
Ízlés szerint bors
0,5 fej vöröshagyma

Elkészítése

Mossuk meg a zöldbabot és a végeit vágjuk le. Készítsük elő a répát. Egy lábosban főzzük össze őket egy kis vízzel, egész annyira, hogy puha, mégis ropogós legyen. Ez kb. 15-20 perc. Szárítsuk meg és tegyük salátástálba. Keverjük össze az olajat, az ecetet, a sót és a borsot. Szeleteljük a hagymát palacsintavékonyra. Adjuk hozzá az öntetet a zöldségekhez, kevejük össze és tegyük hűtőbe tálalásig.

4-6 főre elegendő

Marokkói barchesz

Hozzávalók

12 bögre liszt (1 bögre = 250g vagy ml)
0,5 bögre cukor (1 bögre = 250g vagy ml)
3 tojás + 1 sárgája
0,5 bögre növényi olaj (1 bögre = 250g vagy ml)
1 teáskanál só
1 evőkanál szezámmag
1 evőkanál ánizsmag
2 csomag friss élesztő (=54g instant élesztő)
3 bögre meleg víz (1 bögre = 250g vagy ml)

Elkészítése

Öntsük a lisztet egy hatalmas tálba. (Tényleg hatalmasnak kell lennie, mert a közel két kiló lisztnek kétszeresére kell dagadni a kelesztés során) Csináljunk középen egy lukat a lisztbe, s ebbe a lukba tegyük bele a 3 tojást, az olajat, a sót, a szezámmagot és az ánizsmagot. 1 bögre (1 bögre = 250g vagy ml) meleg vízben futtassuk fel az élesztőt. Miután felfutott, öntsük a lukba azt is. (Saját tapasztalat, ha 50 fokos sütőbe tesszük az élesztőt, amíg a lisztet és az egyéb hozzávalókat összeöntjük, akkor sokkal hamarabb felfut a víz hozzáadásakor)

Dolgozzuk össze a lisztet a lukban lévő hozzávalókkal, s közben adjunk még hozzá annyi vizet, amennyit igényel. Ez kb. 2 bögre (1 bögre = 250g vagy ml). Amikor egy közepesen kemény masszát kaptunk, akkor egy gyúródeszkán dagasszuk nagyjából 20 percig.

Formázzunk a tésztából egy nagyobb golyót és helyezzük egy jól kivajazott tálba, hogy minden részét takarja a zsiradék. Takarjuk le, hagyjuk kelni egy kicsit, majd nyomjuk ki a levegőt a tésztából egy jólirányzott ökölcsapással és dagasszuk még egy kicsit. Szedjük 5 részre a tésztát és letakarva kelesszük úgy egy órát, mialatt duplájára nő.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, fonjuk a kívánt alakúra a barcheszt, kenjük meg a tetejét a tojássárgája és 1 evőkanál olaj keverékével, szórjuk meg szezámmaggal és süssük 35-45 percig.

Nincsenek megjegyzések: