Barchesz receptek Rosh Hasanára

Ha már úgyis teszek ki recepteket, akkor az ünnep legfontosabb elemét, az édes barcheszt sem hagyhatom ki. Csokorba gyűjtöttem néhány jól hangzó barchesz receptet, ami kifejezetten Rosh Hasanára való.

A következő hármat a Baking and Books honlapon találtam. Még nem próbáltam ki, de nagyon finomnak hangzanak.

Almás-Mézes Barchesz

1 db barchesz-re elegendő adag

Hozzávalók

0,5 evőkanál instant élesztő
4 evőkanál finomított kristálycukor
1 teáskanál só
0,5 teáskanál fahéj
1/8 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
1kg 6 dkg – 1kg 13 dkg finomliszt
25 dl meleg tej
2 tojás + 1 a barchesz megkenéséhez
4 evőkanál olívaolaj + 1 teáskanál a kelesztőtál kikenéséhez + 1 teáskanál a barchesz megkenéséhez
0,75 evőkanál méz
12,5 dkg alma kockára vágva

Elkészítése

Egy tálban keverjük össze az élesztőt, a cukrot, a sót, a fahéjat, a szerecsendiót és 25 dkg lisztet egy habverővel. Adjuk hozzá a meleg tejet, a 2 tojást, a 4 evőkanál olajat majd a mézet. (Először az olajat, majd ugyanazzal a kanállal a mézet, mert a kanálon maradó olaj segít a mézet könnyen kicsúsztatni a kanálból, s így nem ragad bele.) Erőteljesen keverjük a masszát, amíg lágy nem lesz, s közben a tál falára ragadt tésztát kaparjuk hozzá a masszához. Ez kb. percet vesz igénybe. Aztán egymással váltogatva adjuk hozzá a maradék lisztet és az almát. A lisztet 12,5 dekánként, az almát maroknyi adagokban. Amikor már túl sűrű lesz a tészta ahhoz, hogy habverővel tudjuk keverni, váltsunk át fakanálra. Egész addig kell kevernünk, amíg a tészta már a fakanállal való keveréshez is túl sűrű lesz. Ekkor borítsuk egy enyhén lisztezett gyúródeszkára és dagasszuk amíg lágy és rugalmas nem lesz. Ez kb. 4 percet vesz igénybe. Ha a tészta túl ragadós, akkor szórjuk meg egy evőkanál liszttel. Épp csak annyira, hogy ne ragadjon le. Ha még mindig ragadna, csak evőkanalanként adagoljuk a lisztet. Akkor van kész a tészta, amikor nagyon lágy és kis levegőbuborékok kezdenek látszani. Ha belenyomjuk az ujjunkat, akkor a tésztának vissza kell ugrania. Ez az az állagú tészta, ami később nagyon egyszerűen fonható.

Tegyük egy kiolajozott mély tálba a tésztát, forgassuk meg, hogy mindenütt belepje az olaj és takarjuk le folpakkal. Szobahőmérékleten hagyjuk duplájára kelni. Ez kb. 1,5-2 óra.

Készítsük elő a tepsit vagy sütőformát, amiben sütni akarjuk. Óvatosan nyomkodjuk le a tésztát és borítsuk egy enyhén lisztezett gyúródeszkára. Formázzuk meg a barcheszünket (3-4-5-6-os fonás vagy kerek). Melegítsük elő a sütőt 175 fokra és a megfont barcheszt tegyük a sütőformába. Takarjuk le folpakkal és hagyjuk kelni 30-40 percet, amíg duplájára nem nő. Mielőtt befejeződne a kelés folyamata, keverjünk össze egy tojást egy teáskanál olívaolajjal, s mielőtt a sütőbe tennénk kenjük meg vele a barcheszt jó vastagon.

30-35 percig süssük, vagy amíg szép aranybarna nem lesz a cipó és az alját megkopogtatva kongó hangot nem hallunk.

Ha kenyérsütőformát használunk, akkor ellenőrizhetjük úgy, hogy kivesszük a sütőből a sülő kenyeret, letakarjuk egy konyharuhával és fejjel lefele fordítjuk. Óvatosan kiütögetjük a formából a barcheszt, megkopogtatjuk az alját, s ha még nincs kész, visszacsúsztatjuk rá a sütőformát és visszatesszük a sütőbe még 5 percre.

Fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni annyira, hogy ne égesse a kezünket, amikor felvágjuk.

Mézes-Vaníliás Barchesz

1 db barcheszre elegendő adag

Hozzávalók

0,5 evőkanál instant élesztő
4 evőkanál finomított kristálycukor
1 teáskanál só
1kg 6 dkg – 1kg 13 dkg finomliszt
25 dl meleg tej
2 tojás + 1 a barchesz megkenéséhez
4 evőkanál olívaolaj + 1 teáskanál a kelesztőtál kikenéséhez + 1 teáskanál a barchesz megkenéséhez
0,5 teáskanál vanília aroma
1 evőkanál méz

Elkészítése

Az élesztőt, a cukrot, a sót és 25 dkg lisztet habverővel keverjünk el egy nagyobb tálban. Adjuk hozzá a tejet, a 2 tojást, a 4 evőkanál olívaolajat, a mézet és a vanília aromát. (Először az olajat, majd ugyanazzal a kanállal a mézet, mert a kanálon maradó olaj segít a mézet könnyen kicsúsztatni a kanálból, s így nem ragad bele.) Erőteljesen keverjük a habverővel, időnként belekavarva a tál oldalára ragadt tésztát is. Nagyjából 3 percig tart, míg lágy masszává alakul. 12,5 dekánként adagoljuk hozzá a maradék lisztet, s amikor már túl sűrű a massza a habverőhöz, váltsunk fakanálra. Addig keverjük a fakanállal, míg túl sűrű nem lesz ahhoz, hogy tovább tudjuk keverni. Ekkor borítsuk egy enyhén lisztezett gyúródeszkára és dagasszuk amíg lágy és rugalmas nem lesz. Ez kb. 4 percet vesz igénybe. Ha a tészta túl ragadós, akkor szórjuk meg egy evőkanál liszttel. Épp csak annyira, hogy ne ragadjon le. Ha még mindig ragadna, csak evőkanalanként adagoljuk a lisztet. Akkor van kész a tészta, amikor nagyon lágy és kis levegőbuborékok kezdenek látszani. Ha belenyomjuk az ujjunkat, akkor a tésztának vissza kell ugrania. Ez az az állagú tészta, ami később nagyon egyszerűen fonható.

Tegyük egy kiolajozott mély tálba a tésztát, forgassuk meg, hogy mindenütt belepje az olaj és takarjuk le folpakkal. Szobahőmérékleten hagyjuk duplájára kelni. Ez kb. 1,5-2 óra.

Készítsük elő a tepsit vagy sütőformát, amiben sütni akarjuk. Óvatosan nyomkodjuk le a tésztát és borítsuk egy enyhén lisztezett gyúródeszkára. Formázzuk meg a barcheszünket (3-4-5-6-os fonás vagy kerek). Melegítsük elő a sütőt 175 fokra és a megfont barcheszt tegyük a sütőformába. Takarjuk le folpakkal és hagyjuk kelni 30-40 percet, amíg duplájára nem nő. Mielőtt befejeződne a kelés folyamata, keverjünk össze egy tojást egy teáskanál olívaolajjal, s mielőtt a sütőbe tennénk kenjük meg vele a barcheszt jó vastagon.

30-40 percig süssük, vagy amíg szép aranybarna nem lesz a cipó és az alját megkopogtatva kongó hangot nem hallunk.

Ha kenyérsütőformát használunk, akkor ellenőrizhetjük úgy, hogy kivesszük a sütőből a sülő kenyeret, letakarjuk egy konyharuhával és fejjel lefele fordítjuk. Óvatosan kiütögetjük a formából a barcheszt, megkopogtatjuk az alját, s ha még nincs kész, visszacsúsztatjuk rá a sütőformát és visszatesszük a sütőbe még 5 percre.

Fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni annyira, hogy ne égesse a kezünket, amikor felvágjuk.

Csokoládés-Sárgabarackos Barchesz

2 db barcheszre elegendő adag

Hozzávalók

3,75 dl melegvíz
12,5 dl + 1 evőkanál finomított kristálycukor + még annyi, amennyivel bőven meg lehet szórni később a barcheszeket a sütés előtt
2,5 teáskanál instant élesztő
1,12-1,62 kg finomliszt
6,25 dl + 2 evőkanál növényi olaj + a tál és a sütőformák kikenéséhez elegendő
2 evőkanál méz (ugyanazzal a kanállal mérjük, mint előtte az olajat, hogy az olaj segítsen kicsúszni a méznek)
3 nagy tojás (ebből egy a barchesz megkenéséhez)
11,5 dkg 62% félédes csokoládé apró darabokra vágva
12,5-25 dkg felkockázott, szárított sárgabarack (ízlés szerint, de akár el is hagyható)

Elkészítése

Egy kis tálban oldjuk fel az élesztőt egy evőkanál cukorral 6,25 dl melegvízben. Ne legyen túl forró a víz, inkább csak langyos, mert a túl forró megöli az élesztőt. Hagyjuk felfutni 10-15 percig. Ha 10-15 perc után nem habzik, akkor öntsük ki és kezdjük elölről.

Egy nagyobb tálban keverjünk el 3,75 dkg lisztet a maradék cukorral, az olajjal, a mézzel, a 2 tojással és a maradék melegvízzel egy habverő segítségével. Addig keverjük, míg össze nem áll a tészta. Ekkor váltsunk át fakanálra és adjuk hozzá az élesztőt és 75 dkg lisztet 12,5 dekánként. Minden egyes adag liszt után alaposan keverjük el a hozzávalókat, s a tál oldalára ragadt tésztát is kaparjuk bele.

Borítsuk a tésztát egy kilisztezett gyúródeszkára. Mivel nagyon ragacsos lesz ekkor még a tészta, hintsünk rá lisztet és a kezünkre úgyszintén, mielőtt elkezdünk dagasztani. Dagasszuk 4-5 percig, enyhén lisztezve közben, amíg össze nem áll egy lágy, rugalmas tésztává. Akkor jó, ha visszaugrik, miután belenyomtuk az ujjunkat. A dagasztás során 25 dkg lisztet még hozzá lehet adni, ha nagyon muszáj, de minél kevesebbet, annál jobb. Pihentessük a tésztát 10 percig.

Tegyük a tésztát egy enyhén lisztezett gyúródeszkára és nyújtsunk belőle egy 18x25,5 centis négyszöget. Szórjuk rá a csokoládét és a sárgabarackot és nyomkodjuk őket bele a tésztába. Eztán hajtsuk félbe a tésztát, zárjuk le a széleit és gyűrjük óvatosan maga alá. Pihentessük újra 10 percet.

Enyhén olajozzunk ki egy tálat nagyjából 1 teáskanál olajjal. Formáljunk egy golyót a tésztából úgy, hogy lefele és befele nyomjuk az alját és tegyük a tálba. Forgassuk meg, hogy mindenhol takarja az olaj, s úgy hagyjuk benne, hogy a nem hajtogatott fele legyen felül. Takarjuk le a tálat egy konyharuhával vagy folpakkal és hagyjuk duplájára kelni. Ez kb 45-60 percet vesz igénybe.

Kenjünk ki egy tepsit vagy kenyérsütőformát olajjal. Tegyük a tésztát egy enyhén lisztezett gyúródeszkára és nyomjuk ki belőle a fölösleges levegőt. Formázzuk meg a barcheszeinket. Verjük fel a maradék tojást és kenjük meg vele a barcheszt, vigyázva, hogy a tojás ne folyjon alá. Hagyjuk kelni 45-60 percet, míg duplájára nem nő és ezalatt az idő alatt minden 15 percben kenjük meg a tojással. Közvetlen azelőtt, hogy a sütőbe tesszük, kenjük meg legutoljára és szórjuk meg alaposan cukorral.

175 fokra előmelegített sütőben süssük úgy 45 percig, míg szép aranybarna nem lesz a teteje. Ha túl gyorsan barnul, takarjuk le lazán alufóliával. Ha kettőt sütünk egyszerre egymás alatt, akkor félidőben cseréljük meg a kettőt. 30 perc után azért nézzünk rá, elképzelhető, hogy már készen lesz addigra.

Hagyjuk kihűlni mielőtt megesszük.

A következő recept egy másik honlapról származik, nagyon érdekesnek tűnik és csupa jót mondanak róla a hozzászólásokban.

Almás Barchesz

Ez nem az a hagyományos fonott barchesz, amihez hozzászoktunk. A tészta tele van édes, fahéjas almával és a majomkenyérhez hasonlóan készül. Nagyon macerás az elkészítése, de a végeredmény bőven megéri a ráfordított energiát. Itt lehet olvasni a vonatkozó blogot. Angolul nem beszélőknek is érdemes ránézni, mert sok kép van rajta.

Hozzávalók

A tésztához

12,5 dl langyosvíz
6 evőkanál növényi olaj
6,25 dl méz
2 nagy tojás
1 kg finomliszt
1,5 teáskanál só
1 evőkanál instant élesztő

Az almás töltelékhez

2 közepes vagy nagy alma hámozatlanul, kimagozva, 2 centis darabokra vágva
0,5 teáskanál őrölt fahéj
6,25 dkg finomított kristálycukor

A megkenéséhez

1 nagyobb felvert tojás 1 evőkanál vízzel keverve
Nem finomított kristálycukor (opcionális)

Elkészítése

1.

A tészta hozzávalóit keverjük össze és dagasszunk egy lágy, sima tésztát. (Szabadon választott, hogy kézzel vagy géppel.)

2.

Kelesszük letakarva kb. 2 órát, amíg kétszeresére nem nő. Ha kenyérsütővel dagasztottunk, akkor a program lejárta után még egy órát hagyjuk kelni.

3.

Egy 22 cm átmérőjű, legalább 5 cm mély tortaformát zsírozzunk ki.

4.
Keverjük el az almadarabkákat a cukorral és a fahéjjal.

5.

Óvatosan nyomkodjuk ki a fölösleges levegőt a tésztából és tegyük egy enyhén kizsírozott gyúródeszkára. Nyújtsunk egy 20X25 cm-s négyszöget belőle.

6.

Az almadarabkák felét oszlassuk el a tészta közepén.

7.

A tészta alját hajtsuk rá az almákra úgy, hogy teljesen betakarja az almákat és egy kis batyut képezzen. Jól zárjuk le a szélein és nyújtsuk meg egy kicsit a tésztát.

8.

A maradék almát oszlassuk el a batyu tetején.

9.

Hajtsuk rá a tészta felső részét és alaposan dolgozzuk össze a széleit, hogy teljesen a tésztába zárjuk az almát.

10.

Egy nagyon éles késsel vágjuk 16 részre a batyut. Először hosszában ketté, majd keresztben több részre. Ez nagyon, de tényleg nagyon nagy rendetlenséggel jár. A tészta csúszós, az almák szanaszét fognak gurulni, cukros lé fog folyni belőle. Nem lesz szép látvány, akárhogy is nézzük. Nem kell mind a 16 darabnak ugyanakkorának lennie.

11.

Fektessük a tizenhatodokat a sütőforma aljára. Tömörítsük annyira, hogy egy rétegben elférjenek. A kihullott almákat nyomkodjuk bele a formában lévő tésztába, vagy egyszerűen csak szórjuk a tetejére.

12.

Takarjuk le egy enyhén zsírozott folpakkal és hagyjuk kelni úgy egy órát, míg 5 cm magas nem lesz. Akkor jó, ha épp a tortaforma tetejéig ér a megkelt tészta. A kelesztés végefele melegítsük elő a sütőt 160 fokra.

13.

Verjük fel a tojást egy evőkanál vízzel. Kenjük meg vele a tészta tetejét és alaposan szórjuk meg a kristálycukorral (ha használunk). Ha mézet akarunk ráönteni a tálalás előtt, akkor ne használjunk cukrot.

14.

A sütő alsó harmadába tegyük a barcheszt. Süssük kb. 55 percig, míg a teteje szép aranybarna nem lesz fehér foltok nélkül. A magasabbra kelt tésztarészek megéghetnek, ez teljesen rendben van.

15.

Vegyük ki a barcheszt a sütőből és 5 perc után vegyük ki a formából és tegyük rácsra hűlni.

16.

Hidegen, melegen vagy szobahőmérsékleten egyaránt finom. Ha akarjuk, öntsünk rá mézet tálalás előtt, vagy mártogassuk mézbe, miközben esszük.

A következő recept eredetileg péntek estére készült, de szerintem kiváló Rosh Hasanára is

Almás-Mézes Barchesz

2 nagyobb és 2 kisebb barcheszre elegendő adag

Hozzávalók

37,5 dkg almalé
1 teáskanál őrölt sáfrány vagy 1 teáskanál kurkuma ¼ teáskanál pirospaprikával elkeverve
8 1/3 dl méz
2,5 evőkanál gyorsan-kelő szárazélesztő
2 tojás + 2 sárgája
6,25 dl olaj
1,5 teáskanál só
kb. 1 kg 75 dkg liszt
1 evőkanál sütőpor (opcionális)
1 evőkanál kukoricakeményítő 8 1/3 dl vízzel elkeverve
25 dkg puffasztott fehér mazsola (opcionális)

Elkészítése

Ha használunk mazsolát, tegyük annyi forrásban lévő vízbe, hogy ellepje és tegyük félre, hogy felpuffadjon.

A mézet keverjük el a sáfránnyal vagy kurkuma-paprika keverékkel és az almalével. Egy percre tegyük a mikrosütőbe és hagyjuk, hogy kézmelegre hűljön. Ekkor keverjünk bele 12,5 dkg lisztet és az élesztőt. Tegyük félre, míg fel nem fut.

A tojásokat és a sárgáikat keverjük össze az olajjal és adjuk az élesztőhöz.

A sütőport, a sót és a maradék lisztet alaposan keverjük el egy nagy keverőtálban. Az a barchesz, amiben sütőpor is van, lágyabb, mint az, amiben csak élesztő, de nyugodtan el lehet hagyni a sütőport, ha a kevésbé lágy barcheszt szeretjük.

Ezen a ponton össze kell kevernük a folyékony hozzávalókat a szárazakkal. Ennek három különféle módja lehetséges:

1.

Ez a legegyszerűbb módszer. A száraz hozzávalókat tegyük a robotgépünkbe, majd öntsük rá a folyékonyakat. A pulzálás funkcióval keverjük addig, míg egy labda nem formálódik a pengék körül, s mikor ez bekövetkezik, folytassuk a pulzálást még egy percig.

2.

Az elektromos habverőnkre tegyük rá a tésztagyúró fejet. Tegyük a száraz hozzávalókat egy keverőtálba, öntsük rá a folyékonyakat és alacsony fokozaton keverjük, míg össze nem áll, s miután összeállt, folytassuk a keverést még 2 percig.

3.

Mélyítsünk egy gödröt a száraz hozzávalókba és önstük bele a folyékonyakat és dagasszuk, míg megfelelő állagú nem lesz.

Bármely módszer mellett döntünk is, a tésztának kissé ragacsosnak kell lennie. Körülményektől függően még maximum fél kg lisztet felvesz ez a tészta. Apránként adjuk hozzá és ügyeljünk, hogy ne legyen túl száraz a végeredmény, mert akkor a barcheszünk is száraz lesz. Az első kelés után úgysem lesz többet ragacsos a tészta.

Ha használunk mazsolát, most kell belekevernünk. Formáljunk egy labdát a tésztából és tegyük egy kiolajozott tálba. Fújjuk le olajspray-vel a tetejét, hogy teljesen beborítsa az olaj a tésztát. Fedjük le a tálat folpakkal és meleg helyen hagyjuk duplájára kelni. Miután megkelt, nyomjuk bele az öklünket, hogy kinyomjuk a kelés során belekerült fölösleges gázokat.

Akinek fontos, ezen a ponton égesse el challah-t. (A challah a tészta egy maroknyi része, amit minden dagasztott tésztából el kell égetni, mert ez is egy áldozat Isten számára.)

Formázzuk meg a barcheszünket, tegyük tepsibe vagy kenyérformába, fújjuk le olajjal a tetejét, takarjuk le folpakkal és hagyjuk duplájára kelni.

Mikor megkelt, kenjük meg a vízzel elkevert kukoricakeményítővel. Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe. A kisebb cipóknak 30 perc, a nagyobbaknak egy óra kell, hogy megsüljön. Akkor van készen, amikor a teteje aranybarna és az alja kongó hangot ad, ha megkopogtatjuk.

Fogyasztás előtt hagyjuk fél órát hűlni.
Ez a barchesz is érdekesnek hangzik, a recipezaar-on találtam

Zabos-Mézes-Almás Barchesz

Előkészítési idő: 1 ¾ óra
Teljes elkészítési idő sütéssel együtt: 2 ¾ óra
1 nagyobb kerek barcheszre elegendő adag

Hozzávalók

TÉSZTA

9,35 dl melegvíz
1,5 evőkanál aktív szárazélesztő
56,25 dl melegvíz
28 dkg zab
12,5 dl méz
6,25 dl olaj
1 evőkanál vanília aroma
¾ teáskanál fahéj
1,25 evőkanál só
1,5 kg finomliszt
37,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 tojás a barchesz megkenéséhez

ALMATÖLTELÉK

75 dkg kockára vágott alma
12,5 dkg édesítőszer vagy cukor
1 teáskanál fahéj
1 evőkanál citromlé

Elkészítése

Egy kisebb tálban keverjük el a 9,35 dl melegvizet az élesztővel. Futtassuk fel.

Öntsük az élesztőt egy nagyobb keverőtálba, adjuk hozzá a maradék vizet, a zabot, a mézet, az olajat, a vaníliaaromát, a fahéjat és a sót, s alaposan keverjük össze.

Fokozatosan adjuk hozzá a liszteket. Egy fakanállal keverjük addig, amíg nem válik túl keménnyé a tészta a keveréshez. Ekkor dagasszuk tovább a kezünkkel, amíg a tészta már nem ragacsos.

Egy nagy, kiolajozott tálban kelesszük duplájára egy meleg helyen. Kb. 1 óra, míg megkel.

Amikor a kelesztés végefelé járunk, készítsük el az almatölteléket és melegítsük elő a sütőt 175 fokra.

Nyomjuk ki a tésztából a fölösleges gázokat és nyújtsuk egy hosszú (kb. 46-61cm) vastag kígyóvá. Nyújtsuk ki annyira, hogy egy 8-10 cm széles lapot kapjunk. A tölteléket öntsük végig a közepén. Ne nyújtsuk vagy dagasszuk újra, amikor már benne van a töltelék, mivel ez egy kezelhetetlen rendetlenséget eredményez. Egyszerűen csak tekerjük a töltelékre a tészta szélét.

Jobb kezünkkel emeljük fel a kígyó egyik végét kb. 12 cm hosszan. Bal kezünkkel tekerjük köré a másik végét úgy, hogy az alja szélesebb legyen, mint a teteje. Ne tekerjünk 2-3 szintnél többet, különben összeesik.

Tegyük tepsibe és süssük 30 percig.

30 perc után takarjuk le alufóliával a sülő barcheszt, hogy ne barnítsuk túl a tetejét. Süssük tovább még úgy 20-30 percig.

A teljes sütési idő 50-60 perc.

Hagyjuk rácson kihűlni, mielőtt megesszük.

A ribizli is érdekes hozzávaló egy barcheszhez. Ha nem is idén, de jövőre biztosan kipróbálom Rosh Hasanára

Mézes Barchesz Ribizlivel

Hozzávalók

25 dl melegvíz
1 teáskanál cukor
2 teáskanál aktív szárazélesztő
1 kg finomliszt + 25 dkg a dagasztáshoz
8 1/3 dkg méz
2 nagy tojás
3 nagy tojássárgája
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 evőkanál só
18,75 – 25 dkg ribizli
1 evőkanál mák

Elkészítése

A cukrot egy tálkában keverjük el a vízzel. Szórjuk rá az élesztőt és futtassuk fel. Ez kb. 8 percet vesz igénybe.

Egy nagy keverőtálba öntsünk 25 dkg lisztet és mélyítsünk egy lukat a közepébe. Egy kisebb keverőtálban egy kézi habverővel keverjük el a mézet egy egész tojással, a tojássárgákkal, az olívaolajjal és a sóval, majd öntsük a lisztbe mélyített lukba. Keverjük össze, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a maradék 75 dkg lisztet és a ribizlit és keverjük addig, míg egy lágy, könnyen dagasztható tésztát nem kapunk. Egy enyhén lisztezett gyúródeszkán dagasszuk úgy 10 percig, amíg lágy, rugalmas tésztát nem kapunk.

Formáljunk egy nagy labdát a tésztából és tegyük egy kiolajozott tálba. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával és hagyjuk kelni úgy egy órát, míg duplájára nem nő. Ekkor ismét tegyük egy enyhén lisztezett gyúródeszkára és dagasszuk még egy kicsit, nem kell sokat, egy perc elég. Formáljuk megint labdává és tegyük vissza a tálba. Takarjuk le és kelesszük újra egy órát, míg duplájára nem nő.

Készítsük elő a sütőformánkat és formáljuk meg a barcheszünket. Miután megformáztuk, takarjuk le egy tiszta, száraz konyharuhával és kelesszük egy újabb órát, míg kétszeresére nem nő. Míg kel, melegítsük elő a sütőt 190 fokra és a sütőrácsot a sütő közepébe tegyük. Verjük fel a maradék 1 tojást amikor a barchesz már megkelt és kenjük meg vele a tetejét. Szórjuk meg mákkal és süssük úgy 35 percig, míg a teteje aranybarna nem lesz.

Copyright 2005 Television Food Network, G.P. All rights reserved.

Aki az egyszerűbb recepteket szereti, annak a következő mézes barchesz tökéletes.

2-3 barcheszre elegendő adag

Mézes barchesz

Hozzávalók

14g aktív szárazélesztő
4 teáskanál só
18,75 dl méz
43,75 dl melegvíz
0,5 kg liszt
25 dl olaj
3 tojás
1,5 – 1,75 kg liszt
1 felvert tojás
szezámmag

Elkészítése

Keverjük össze az élesztőt a sóval, a mézzel és a melegvízzel egy nagy tálban. Hagyjuk felfutni 5 percig, majd adjuk hozzá a fél kg lisztet és alaposan dolgozzuk össze. Keverjük bele az olajat, a tojást és a maradék lisztet. A tésztát borítsuk egy enyhén lisztezett gyúródeszkára és dagasszuk meg. Tegyük vissza a tálba, takarjuk le és kelesszük egy meleg helyen, míg duplájára nem nő. Ez úgy 2-3 órát vesz igénybe.

A kelesztés végén nyomjuk le a tésztát az öklünkkel, hogy a kelesztés során létrejött fölösleges gázok eltávozzanak belőle. Formázzuk meg a barcheszeinket és tegyük a sütőformába őket. Kelesszük letakarva 45 percet. Kenjük meg tojással és szórjuk meg szezámmaggal. Süssük 160 fokon 40-45 percet.

A következő etióp barchesz recept sem a szokásos receptek egyike.

Etióp Mézes barchesz

Ez egy Rosh Hasana-i recept, tehát az ilyenkor szokásos kerek formára kell fonni. Klasszikus fonatot is egyszerűen lehet készíteni belőle, csak ekkor hagyjuk ki azt a lépést, amiben ki kell kenni a kerek formát és hagyjuk ki az extra vajat belőle.

1 nagy vagy 2 kisebb barcheszre elegendő adag.

Hozzávalók

15g aktív szárazélesztő
6 dl langyosvíz
1 tojás
12,5 dl méz
1 evőkanál őrölt coriander
0,5 teáskanál őrölt fahéj
¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál só
25 dl langyos tej
9 dl olvasztott vaj
1 – 1,25 kg liszt

Elkészítése

Keverjük el az élesztőt a 6 dl langyosvízben és meleg helyen futtassuk fel 5 percig, míg habzani nem kezd.

A tojást, a mézet, a fűszereket és a sót alaposan keverjük el egy mély tálban. Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a tejet és 4 evőkanálnyi olvasztott vajat. Alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat, hogy teljesen elkeveredjenek.

A lisztet 12,5 dekánként keverjük bele. Épp csak annyit adjunk hozzá, hogy egyszerűen labdává lehessen formálni. Amikor már túl sűrű a tészta ahhoz, hogy kanállal lehessen keverni, folytassuk a kezünkkel a keverést.

Dagasszuk a tésztát egy enyhén lisztezett gyúródeszkán úgy 5 percig, míg lágy, rugalmas tésztát nem kapunk.

A tésztát tegyük egy enyhén olajozott tálba és takarjuk le egy konyharuhával. Kelesszük duplájára. Ez kb. 1 órát vesz igénybe.

A kelesztés végén a maradék vajjal kenjünk ki egy kerek, 3 literes sütőalkalmatosságot, ami úgy 8 cm mély és 20 cm az átmérője.

Öklünkkel nyomjuk ki a kelesztés során felgyülemlett gázokat a tésztából és dagasszuk még 1-2 percig. Fonjuk kerekre a barcheszt és tegyük a sütőalkalmatosságba úgy, hogy pont kitöltse az alját. Meleg helyen kelesszük duplájára.

Süssük 150 fokra előmelegített sütőben 50-60 percig, míg a teteje aranybarna és ropogós nem lesz.

Fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni. Bár melegen is finom, hagyományosan hidegen, mézzel és vajjal szokták fogyasztani.

Nincsenek megjegyzések: